Sunday, July 3, 2011

Ζούμε την Πτώση του Υπαρκτού Καπιταλισμού και Έχουμε Ιστορική Ευθύνη

Αυτό που ζούμε, μας ξεπερνάει: Και τον καθένα μας προσωπικά, και το λεγόμενο "Κίνημα των Πλατειών" ως σύνολο, και την ευρύτερη ελληνική κοινωνία. Ξεπερνάει τους λαούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ξεπερνάει και το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ναι. Στεκόμαστε αμήχανοι. Αλλά όχι μόνο εμείς. Αμήχανοι στέκονται και οι κεφαλαιοκράτες. Αμήχανες στέκονται και οι κυβερνήσεις. Η ελεύθερη αγορά έφτασε και ξεπέρασε τα όριά της. Η μεγαλύτερη φούσκα που σκάει αυτή την εποχή, είναι αυτή του ιδεολογήματος της "ελεύθερης αγοράς που αυτορυθμίζεται". Και ο κρότος που κάνει σκάζοντας είναι εκκωφαντικός. Παρασύρει εθνικές οικονομίες, και λαούς ολόκληρους. Η άπειρη ανάπτυξη που ευαγγελίζονταν οι οπαδοί της ελεύθερης αγοράς, αποδείχτηκε τραγικά πεπερασμένη. Ονομάσανε τα άυλα οικονομικά μεγέθη "προϊόντα". Και ζήσαμε τη δικτατορία του αριθμού. Μόνο οι ποσότητες και τα μετρήσιμα μεγέθη υπήρχαν. Οι ποιότητες, η ηθική, το πνεύμα, η ποίηση, ήταν για τους γραφικούς και τους παρίες. Τώρα ξαναγινόμαστε όλοι ποιητές. Ξαναγινόμαστε όλοι άνθρωποι. Με αλληλεγγύη, αισθήματα και ήθος. Ενάντια στον "ορθολογισμό" του καπιταλισμού, γινόμαστε παράλογοι.
Σε αυτούς που λένε πως "δεν έχει νόημα η αντίσταση", απαντάμε πως πρέπει να αναλάβουν τις Ιστορικές Ευθύνες της απραξίας τους. Λέγοντας "δεν έχει νόημα" προδίδουν τους προγόνους τους, που νίκησαν το Φασισμό του Μουσολίνι. Αυτοί δεν είπαν ποτέ "δεν έχει νόημα". Αντιστάθηκαν. Βροντοφώναξαν "Όχι". Και νίκησαν. Προδίδουν τους προγόνους τους, που ήταν οι μόνοι στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο που αντιστάθηκαν στην κατάκτηση της χώρας τους από το Ναζισμό του Χίτλερ. Προδίδουν το Μανόλη Γλέζο και τον Απόστολο Σάντα που κατέβασαν τη σβάστικα από την Ακρόπολη, όταν λένε "δεν έχει νόημα".
Πρέπει να αντισταθούμε. Έχουμε Ιστορική Ευθύνη. Έχουμε Ηθικό Χρέος, να αποτελέσουμε το πρότυπο της αντίστασης. Αυτά που γίνονται στην Ελλάδα θα εφαρμοστούν σταδιακά σε όλες της χώρες της Ευρώπης, και στη συνέχεια σε όλο τον κόσμο. Αυτούς που λένε "δεν έχει νόημα", τους ρωτάμε: Αν όχι εμείς, τότε ποιοί; Αν όχι τώρα, πότε; Σας καλούμε όλους να ενωθείτε μαζί μας, για να φωνάζουν οι λαοί της Ευρώπης "Είμαστε όλοι Έλληνες". Για να φωνάζουν "Είμαστε όλοι Έλληνες", όλοι οι λαοί του κόσμου. Όπως φωνάξαμε "Είμαστε όλοι Αιγύπτιοι" λίγο καιρό πριν, και "Είμαστε όλοι Σύριοι" πιο πρόσφατα.
Θυμάμαι, εδώ στο Σύνταγμα, στις 15 Ιουνίου, την πρώτη φορά που μας έριξαν χημικά, μια κυρία να λέει: "Ε, καλά δεν θα αλλάξουμε και τον κόσμο". Και έναν κύριο 80 χρονών, με Maalox στο πρόσωπο, να γυρνάει με απορία και να ρωτάει "Γιατί όχι;". Και γυρίζοντας προς εμένα να μου λέει: "Σκέφτεσαι η επανάσταση να ξεκινήσει από εμάς;". Και εγώ του απάντησα: "Τότε θα μπορέσω να δηλώσω για πρώτη φορά Εθνικά Υπερήφανος"
Οι οικονομικοί οίκοι, οι τράπεζες, το μεγάλο κεφάλαιο, και οι πολιτικοί μας υπήρξαν Υβριστές. Αλλά ξεχάσανε πως στην Αρχαιοελληνική σκέψη την Ύβρη την ακολουθεί η Άτη. Δηλαδή η τύφλωση του νου. Και ξέχασαν και το επόμενο, το επώδυνο στάδιο: Τη Νέμεση. Και ναι. Εμείς, οι λαοί, αποτελούμε τη Νέμεσή τους. Είμαστε η Αντιγόνη που παραβαίνοντας την εντολή του Βασιλιά Κρέοντα, θα πράξει κατά συνείδηση. Έχουμε ιστορική ευθύνη, και Ηθικό Χρέος να πράξουμε. Να αντισταθούμε. Σε αυτούς, λοιπόν, που λένε "δεν έχει νόημα" απαντάμε με τα λόγια του Καζαντζάκη: "Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε; Πολέμα!".

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...