Wednesday, February 27, 2013

Ο Dave ο ουρακοτάγκος και η Δημοκρατία












Στην ευρωπαϊκή χώρα που η πορνοστάρ Tsitsiolina μπορεί να εκλεγεί βουλευτής κατεβαίνοντας στις εκλογές με αριστερό κόμμα (Partito Radicale), και ο Silvio Berlusconi να είναι Πρωθυπουργός για 10 χρόνια (1994-1995, 2001-2006, 2008-2011), σήμερα μια μη πειστική αριστερά, ο Berlusconi, και ένας κωμικός, θα καθορίσουν την πορεία της Ιταλίας, της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.


Βέβαια και η Ελλάδα δεν υστερεί… 

Έχουμε για βουλευτές, και αρχηγούς κομμάτων, τηλεπωλητές βιβλίων όπως το "Εβραίοι, όλη η αλήθεια", σατανιστές τραγουδιστές, τηλεπερσόνες Trash-TV που υποστηρίζουν πως το άγιο πνεύμα ήρθε και κάθισε πάνω στο κεφάλι τους, παρουσιαστές πρωινάδικων, και καρικατούρες ναζιστών.


Τί μου ήρθε λοιπόν στο μυαλό:

Στις 28-4-1984, στο περιοδικό κόμικς 2000 AD, τεύχος #366, στη σειρά Judge Dredd, εκλέγεται δήμαρχος της Mega-City One, ένας ουρακοτάγκος, ο Dave the Orangutan. Ο Judge Dredd θεωρούσε πριν τις εκλογές πως θα ήταν καλό να εκλεγεί ο Dave, καθώς ένας ουρακοτάγκος θα μπορούσε να αποτελέσει μια "σαφή βελτίωση" σε σχέση με τους προηγούμενους δημάρχους. Και όντως ο Dave ήταν ο πιο δημοφιλής δήμαρχος της Mega-City One.

Το 2107 ο Dave δολοφονείται, και δεκαετίες αργότερα, το 2133, ο Judge Dredd σκεπτόμενος την περίπτωση του Dave, συμπεραίνει πως η Δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει γιατί "αφήνεις τον κόσμο να αποφασίσει, και εκλέγει τον Dave τον ουρακοτάγκο".


Τέτοια αποτελέσματα εκλογών είναι βούτυρο στο ψωμί των όποιων ακροδεξιών, παλιών, νέων, νεοφιλελεύθερων, ή μεταμοντέρνων ολοκληρωτισμών, οπότε ή οι πολίτες πρέπει να σοβαρευτούμε σχετικά με τη δημοκρατία, ή να απαιτήσουμε, και να βγούμε στους δρόμους να διεκδικήσουμε, ένα νέο πολιτικό σύστημα.

Γιατί αν συνεχίσουμε έτσι οι χούντες και οι πόλεμοι είναι πολύ κοντά μας.


Και μπορεί εμείς να μην έχουμε τον Dave τον Ουρακοτάγκο, αλλά έχουμε τον Νίκο τον ΚΥΠατζή.








Με τις υγείες μας!
  

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...